763 poze   63110 vizite

3- - PRIMELE ZILE DIN VIATA CATEILOR DIN CUIB

PRIMA ZI
Primele zile de viata sunt critice pentru noii nascuti. Puii se vor hranii aproape continuu cu colostru. Colostrul contine anticorpi importiva multor virusuri care ar putea imbolnavi catelul, si este extrem de important ca el sa consume cat mai mult in primele ore de la nastere. Cand nu suge, puiul doarme.
Este normal ca puisorii sa scanceasca o mare parte din timp.
Atat timp cand par satui si sunt calzi, puii se simt bine.
Puiul nu poate urina sau defeca singur, asa ca mama il va linge pentru a stimula urinarea sau defecarea. Mama va continua sa curete cuibul pana la varsta cand se introduce hrana solida.
Cordonul ombilican de obicei se usuca si cade dupa 48 de ore, insa mama vrea sa il inlature imediat, este bine sa fie supravegheata pentru a opri lingerea excesiva, si incercarile ei de a rupe cordonul – care poate duce la aparitia herniei.
Puiul se naste cu ochii si urechile inchise. Ochii si urechile continua sa se dezvolte. Ochii si urechile se deschid intre 10-18 zile dupa nastere
Mama trebuie sa aiba la dispozitie apa, pentru a o ajuta sa isi regleze temperatura si in productia de lapte. Cateaua va avea un apetit crescut dupa nastere.

A DOUA ZI
In mod normal in primele 24 de ore de la nastere, puiul pierde 10% din greutatea de la nastere, deci incepand cu aceasta zi, puiul incepe sa recupereze pierderea in greutate, iar in ziua a treia ar trebui sa cantareasca tot atat cat la nastere.
Daca aveti un pui care nu castiga in greutate la fel de mult ca ceilalti, trebuie sa ii acordati atentie sporita, pentru a fi siguri ca ajunge sa suga suficient.
Scurgerile vaginale ale catelei continua sa fie destul de abundente.
Cateaua trebuie sa primeasca mancare de 3 ori pe zi. Pe masura ce puii cresc, cantitatea de mancare a catelei trebuie sa creasca proportional.

PRIMA SAPTAMANA
Cateii au luat vizibil in greutate, sunt mai activi.
Apetitul catelei creste. Poate sa primeasca atata mancare cata doreste.
Secretiile vaginale sunt foarte reduse.

A DOUA SAPTAMANA
In aceasta saptamana, puii incep sa auda. Unii pui pot deshide ochii deja, dar nu este neobisnuit ca unii pui sa mai tina ochii inchisi inca o saptamana. Puii incep sa se deplaseze in cuib, dar obisnuiesc sa doarma tot grupati, pentru caldura si confort. Mama continua sa ii stimuleze pt urinare si defecare, iar spre sfarsitul saptamanii incep sa urineze si sa defece singuri. La sfarsitul acestei saptamani cateii pot fi deparazitati intern. Consultati medicul veterinar. In a 14-a zi noi ii deparazitam folosind gelul Drontal Puppy.

A TREIA SAPTAMANA
Este o saptamana distractiva!
Ochii sunt deschisi, urechile de asemenea, si functioneaza foarte bine.
Cateii descopera ca pot maraii si latra!
Incep sa interactioneze intre ei, cu primele tentative de joaca, si vei dori sa petreci tot mai mult timp cu ei, doar privindu-i.
Isi coordoneaza miscarile tot mai bine, si incep sa exploreze.
La sfarsitul acestei saptamani incepem sa le suplimentam ratia de mancare, folosim – lapte destinat catelusilor - ex.lapte ROYAL CANIN, CANINA,BOSCh .


A PATRA SAPTAMANA
Inca o saptamana distractiva, dar de acum munca ta devine mai intensiva!
Cuibul si locul pentru miscare trebuie curatat zilnic, ziarele trebuie schimbate zilnic. Daca este un cuib numeros, atunci schimbati ziarele si faceti curatenie de cate ori este nevoie.
In aceasta saptamana, mama incepe sa ii alapteze stand in picioare.
Mama adopta aceasta pozitie din instinct, pentru ca stie ca nu toti puii reusesc sa suga din pozitia culcat, acest comportament este util si pentru ca incurajeaza mobilitatea si mentinerea echilibrului.
Puii petrec perioade tot mai lungi jucandu-se, si pot fi chiar galagiosi.
Incepe sa se observe si ierarhia intre catei, putandu-se usor distinge masculul si femela dominanti. In aceasta saptamana catelusii primesc granule starter umectate cu Laptele artificial pentru catei. Am folosit cu rezultate foarte bune marcile Pro Pac, Pro Plan, Acana, Eukanuba. In momentul de fata am optat pentru Pro Pac Performance puppy.
Li se pune apa la dispozitie si puilor intr-o tavita.
Cateaua poate sta separate de pui cate 3-4 ore in aceasta saptamana.

A CINCEA SAPTAMANA
In aceasta saptamana apar cateva schimbari in program.
Cantitatea de mancare (granule inmuiate in lapte) creste, compozitia devine mai mult solida decat lichida spre deosebire de primele mese din saptamana a patra.
Cateii primesc acest supliment de 3-4 ori pe zi. Cateaua nu mai doarme impreuna cu puii, dar ii viziteaza de doua ori pe zi, timp de o ora, timp in care ii mai lasa sa suga.
Apa trebuie sa fie la dispozitia puilor.
Puii sunt tot mai activi, mai galagiosi, si incep sa se distinga caracterele puilor : care este cel mai dominant, cel mai afectuos, cel mai timid...
Unele catele pot regurgita mancare cateilor la aceasta varsta, (destul de rar – o singura catea din canisa noastra obisnuieste sa faca asta).
Odata cu cresterea cantitatii de mancare, creste si cantitatea de scaune a cateilor, asa ca aveti ce curata dupa ei.
In aceasta saptamana se mai face o deparazitare interna cateilor – noi folosim gel – consultati medicul veterinar.
In aceasta saptamana cateii pot fi scosi zilnic la joaca. Nu ii lasati in contact cu alti caini.
10 minute sunt suficiente.

A SASEA SAPTAMANA
Din nou apar schimbari in rutina.
Mancarea o facem din ce in ce mai uscata, putem adauga chiar o parte de granule neinmuiate, intrucat au deja dintisori. Primesc aceasta mancare de 5 ori pe zi. In saptamana aceasta cateaua trebuie intarcata. In primele zile ale saptamanii va fi lasata sa alapteze o data pe zi. Sper sfarsitul saptamanii va alapta o data la 28 de ore, si apoi la 48 de ore. Odata cu restrictionarea accesului puilor la alaptat, catelei i se reduce cantitatea de mancare, si cantitatea de apa. In general in decursul saptamanii a 6-a cateaua se intarca. In aceasta saptamana este optim ca potentialii cumparatori sa viziteze cuibul, lucru care ajuta si la socializarea cateilor.
Cateii nu trebuie sa intre in contact cu alti caini. Incep sa isi piarda din imunitatea conferita de colostru. La mijlocul acestei saptamani cateii primesc primul vaccin.
In aceasta saptamana se poate face o baie fiecarui catel, dar este important sa fi uscat foarte bine. la

A SAPTEA SAPTAMANA
Din nou o saptamana distractiva.
Cateii sunt foarte active, si jucausi.
Primesc primul vaccin. Mancarea lor consista doar din granule Pro Pac premium Puppy.

A OPTA SAPTAMANA
Pana acum crescatorul cunoaste personalitatea fiecarui catel. A trecut o saptamana de la primirea vaccinului, si este timpul ca fiecare catel sa fie integrat in noua familie. Pana la aceasta varsta Pedigree-ul a fost eliberat, iar catelul va fi microcipat.
Stapanul va afla tot ce trebuie sa stie despre catel, temperament, tipul de hrana recomandat, cantitatea necesara, deasemena i se va recomanda si veterinarul care ii va face urmatoarea deparazitate si vaccinare
DSC03748; PRIMA ZI
DSC03748
DSC03749; PRIMA ZI
DSC03749
DSC03750; PRIMA ZI
DSC03750
DSC03751; PRIMA ZI PUIUTI NATASA 
06-04-2014
DSC03751
1396778139407
1396778139407
1396778152027
1396778152027
DSC04127
DSC04127
Fotografie0602
Fotografie0602

Comentarii album • 2
Nume:



FermaBio 1 mai 2014  
Foarte frumosi,,,sa va traiasca!!
Răspunde Raportează
kapalex 11 aprilie 2014  
multumesc pentru apreciere !
Pun suflet si am rezultate pe masura !
Succes si dumneavoastra !
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.